Cimet i Žalfija jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba da zauvek čuvate za celu porodicu!
Zimu bi mnogi od nas najradije prespavali poput medveda, jer sa njom uvek dođe i sezonagripa, prehlada, viroza i raznih upala.
Tada su i lekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje pre nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lekove naših baka kojima su stolećima terale bolest iz kuće.
Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuvanju već je vekovima i lek za niz bolesti.
“Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik.
Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.
Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli. Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.
Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata!
Rakija od žalfije
Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vreme, svakog dana pijte po malo.
Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti
U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mesec dana. Procedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i decu!
Žalfija i cimet protiv bronhitisa
Rastopite dve kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mleko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite i pijte tri puta u toku dana.
izvor:atma
subota, 29. travnja 2017.
Cimet i Žalfija jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba da zauvek čuvate za celu porodicu!
Posted by admin |  No comments
14:55
Share:

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Welcome
Dobro Dosli
Recent Articles
-
Kopriva spada među najzdravije biljke koje postoje i dostupne su ljudima. Koristi se u svrhu liječenja velikog broja oboljenja, a pos...
-
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u intervjuu za “Lični stav” koji se emituje na Jutjubu objasnio je kako je pobedio kan...
-
Liječnici svjetskog glasa proglasili su je čudom i rekli njezinom ocu da joj nastavi davati ono što i do sad, ma što to bilo. A on joj je, i...
-
Cimet i Žalfija jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba da zauvek čuvate za celu porodicu! Zimu bi mnogi od nas najradije prespaval...
-
Da biste uklonili dlake ispod pazuha možete brijati ili isprobati različite metode koje su često neuspješne jer dlačice opet narastu ...
-
Sa ovom bolešću mnogi ljudi žive i funcjonišu sasvim normalno, ali se moraju pridržavati ishrane što je ključ svega. Dijabetes nastaj...
-
Ovdje su ogromne mogućnosti korištenja vodikovog peroksida, ali ne znaju svi ljudi kako da ga koriste. Ovaj proizvod svi imamo u našo...
-
U posljednjih nekoliko godina prosječan Evropljanin godišnje potroši 3,4 kg meda. U Njemačkoj potrošnja meda iznosi 5 kg po glavi st...
-
Pogledajte dobro ovu bubu. Zove se “buba-ubica” ili “buba-ljubilica”. Ona je najopasnija buba na svetu. Ova buba prenosi opasnu bole...
-
Donosimo vam recept za pravljenje piva, koje je veoma zdravo i preporučljivo povremeno konzumirati, radi poboljšanja našega zdravlja....
0 komentari: