Cimet i Žalfija jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba da zauvek čuvate za celu porodicu!
Zimu bi mnogi od nas najradije prespavali poput medveda, jer sa njom uvek dođe i sezonagripa, prehlada, viroza i raznih upala.
Tada su i lekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje pre nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lekove naših baka kojima su stolećima terale bolest iz kuće.
Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuvanju već je vekovima i lek za niz bolesti.
“Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik.
Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.
Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli. Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.
Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata!
Rakija od žalfije
Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vreme, svakog dana pijte po malo.
Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti
U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mesec dana. Procedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i decu!
Žalfija i cimet protiv bronhitisa
Rastopite dve kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mleko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite i pijte tri puta u toku dana.
izvor:atma
subota, 29. travnja 2017.
Cimet i Žalfija jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba da zauvek čuvate za celu porodicu!
Posted by admin |  No comments
14:55
Share:
About Naveed Iqbal
Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Welcome
Dobro Dosli
Recent Articles
-
Da biste uklonili dlake ispod pazuha možete brijati ili isprobati različite metode koje su često neuspješne jer dlačice opet narastu ...
-
Uklonite smeđe mrlje sa kože, iscelite ozleđeni zglob, smanjite bol u leđima i to sve uz pomoć ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje je...
-
Svi mi, a pogotovo žene, volimo imati liijepu kožu i bez bora. Želimo izgledati mlađe i zbog toga često kupujemo skupe i štetne preparate p...
-
Kristin Rasel odlučila se zahvaliti očuhu za sve što je uradio za nju. Kada se su njena majka i on upoznali, shvatili su da su jedno...
-
Većina ljudi stavlja svoje zdravlje prije svega i potpuno su u pravu što tako čine. Naše zdravlje je najbitnija stvar u životu i na njega uv...
-
Cimet i Žalfija jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba da zauvek čuvate za celu porodicu! Zimu bi mnogi od nas najradije prespaval...
-
Da li zmije mogu ući u kuće, penjati se uz oluke i fasade, pitanje je koje se u zadnje vrijeme češće postavlja. “Zmije se brže kre...
-
Milioni ljudi širom svijeta suočavaju spavanje pitanja svake noći. Milioni ljudi pate od nesanice, kao i, i to negativno utiče na nji...
-
Ljeto dostiže svoj vrhunac i skoro svi mi ga želimo provesti na pješčanim plažama na moru ili na bazenima. To je posebno doba koje s...
-
Za ovaj ruski recept za kašu tvrde da rastvara krvne ugruške. Preporčuje se svima koji imaju probleme sa zapaljenjem površinskih ven...
0 komentari: