Pokreće Blogger.

Text Widget

Popular Posts

Blogger templates

Flickr Images

Instagram

Facebook

četvrtak, 23. ožujka 2017.

ČIČOKA SPAS ZA LJUDE KOJI IMAJU POVIŠEN ŠEĆER: LAKO SE SADI, A JOŠ LAKŠE KUHA!

Posted by admin  |  No comments

cicoka-za-dijabetes

Ova biljka je lijek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni dio se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji.

Čičoku možete naći na svim pijacama. Slična je krompiru, i veoma je ljekovita kada se koristi u ishrani. Nazivaju je i biljkom 21. stoljeća, jer se danas najviše koristi u kulinarstvu.

Krompirasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti – dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomernom težinom.

Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko narendana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao i krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu hljeba.



 
Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zimnica. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krompir, i čičoka je dobar izvor kalijuma, a pola šoljice svježe čičoke zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom. U istih pola šoljice čičoke nalazi se 1,5 grama belančevina, 1,2 grama celuloze. Čičoka je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina C, folne kiseline i vitamina V1 i V2.



Da bi se iskoristila ljekovita svojstva čičoke, treba je konzumirati u svježem stanju. Termički obrađen nema ljekovita svojstva karakteristična za sirov korijen.

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti, proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u septembru na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svetlo žute cvijetove slične suncokretu, ali manje (u pečniku 4-8 santimetra).

Izvor: http://biljna-medicina.blogspot.ba

17:41 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top